Masaccio 1401 – 1428

De cijnspenning

fresco (255 × 598 cm) — 1425
Museum Brancaccikapel, Santa Maria del Carmine, Florence

Biografie van Masaccio

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan Mattheüs 17:24

Te Kapernaum moeten Jezus en zijn volgelingen belasting betalen; de man met zijn rug naar de kijker is de belastinginner. Jezus gelastte Petrus de hengel uit te werpen; in de bek van de eerste vis die hij zou vangen, zou een stater zitten (volgens de kanttekeningen: "een penning, wegende twee didrachmen, of een lood zilvers; waard zijnde omtrent een halve rijksdaalder (f 1,25), zoveel doende als een sikkel des heiligdoms.").

Links op de achtergrond haalt Petrus de penning uit de bek van de vis. Op het rechterdeel geeft Petrus de penning aan de belastinginner.

Het fresco wordt gezien als een hoogtepunt uit het werk van Masaccio (het werd trouwens afgemaakt door diens medewerker Masolino). Het is ook een mijlpaal in de ontwikkeling van de renaissance-kunst, doordat Masaccio diverse technieken toepaste die destijds revolutionair waren.

Er worden twee manieren gebruikt om diepte te suggereren: lineair en atmosferisch perspectief. Het lineaire perspectief wordt bereikt met de lijnen van het gebouw. Diverse lijnen hebben het hoofd van Jezus als verdwijnpunt. Gebruik van lichtere tinten plaatst Petrus en de bergen in de denkbeeldige achtergrond (het atmosferische perspectief).

Masaccio gebruikt verder één lichtbron, terwijl op werken van zijn voorgangers en tijdgenoten het licht van alle kanten leek te komen. Zo ontstaan echte schaduwen en worden de figuren driedimensionaal.