Jan van Eyck 1390 – 1441

Portret van een man (Timotheüs)

olieverf op paneel (33 × 19 cm) — 1432
Museum The National Gallery, Londen

Biografie van Jan van Eyck

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan 1 Timotheüs 1:2

Scroll s.v.p. omlaag voor meer informatie over het kunstwerk.

Het is onzeker wie de man is die hier door Van Eyck wordt uitgebeeld. Sommigen houden het op Timotheüs van Milete, een musicus uit de oudheid. Maar wellicht is het de Timotheüs aan wie Paulus twee brieven schreef. Dan zou het opgerolde papier een brief kunnen zijn.

De balustrade op de voorgrond is een trompe l'oeil: het lijkt alsof Timotheüs achter een heus stuk steen zit, maar het is een knap staaltje schilderwerk, met echt lijkende verwering.

Op de balustrade staat geheel bovenaan in het Grieks ΤΥΜ.ωΘΕΟς. Dat zou zowel "Timotheüs" kunnen zijn als een transcriptie van de Latijnse woorden tum otheos, Toen God.
In het midden staat "LEAL SOUVENIR" (waarachtige herinnering), en onderaan "Actu[m] an[n]o d[omi]ni. 1432. 10. die octobris. a. ioh[anne] de Eyck": gemaakt op 10 oktober 1432 door Jan van Eyck.

Het gezicht van de man lijkt in eerste instantie wat vlak, maar bij nadere bestudering zit het toch vol met levensechte details: rimpels op het voorhoofd, plooien boven de oogleden, forse kin.