Rembrandt Harmensz. van Rijn 1606 – 1669

Judith maakt zich op voor het banket van Holofernes

olieverf op doek (143 × 155 cm) — 1634
Museum Museo del Prado, Madrid

Biografie van Rembrandt Harmensz. van Rijn

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan Judith 12:12

Scroll s.v.p. omlaag voor meer informatie over het kunstwerk.

Judith heeft zich toegang verschaft tot het tentenkamp van de vijandelijke legerleider Holofernes door te doen alsof ze wilde overlopen. Holofernes valt voor haar charmes en biedt haar onderdak. Na een paar dagen nodigt hij haar uit voor een feestmaal.

Rembrandt toont hier hoe ze zich voorbereidt op het feest. Het boek op de tafel is vermoedelijk een Bijbel, Judith was immers een zeer vrome vrouw.

De bediende op de achtergrond is een voorbode van wat komen gaat. In haar handen heeft ze alvast de zak waar Judith later die avond het hoofd van Holofernes in zal doen.

Lang werd gedacht dat dit werk iets anders voorstelde, namelijk Artemisia die de as van haar overleden echtgenoot opdrinkt. Artemisia (of Artemis) was tot 350 v.C. koningin van Caria, een streek in het westen van Anatolië. Volgens de overlevering was ze zeer gehecht aan haar man Mausollos.

In 2009 concludeerde het Prado met hulp van een radiografie dat er veel geretoucheerd was in het schilderij, waaruit men afleidde dat oorspronkelijk niet het verhaal van Artemisia maar dat van Judith getoond werd.