Gustav Klimt 1862 – 1918

Judith I

olieverf op doek (84 × 42 cm) — 1901
Museum Österreichische Galerie Belvedere, Wenen

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan Judith 13:9

Scroll s.v.p. omlaag voor meer informatie over het kunstwerk.

Gekleed in een prachtig gewaad verleidt de weduwe Judith de vijandelijke legerleider Holofernes zodat ze in zijn tent kan komen. Daar onthoofdt zij hem.

Klimt benadrukt de erotische lading van het moment. Judith lijkt in extase te verkeren: ogen half gesloten, mond geopend, kleding in de war. Deze Judith is een femme fatale, een dominante vrouw die haar schoonheid gebruikt om toe te kunnen slaan, om een man te vernederen. Ongenaakbaar en wreed.

Het is ook duidelijk dat de kunstenaar gefascineerd was door het thema Dood en Seksualiteit, oftewel Eros en Thanatos, waar ook tijdgenoten als Freud zich mee bezighielden.

Klimt maakte er enigszins een Byzantijns ikoon van door het ruimhartige gebruik van bladgoud in de achtergrond en op de Jugenstil-lijst. Die lijst is gemaakt door Gustavs broer Georg.

Dit is de versie die zich in Wenen bevindt. In de Galerie Vytvarneho Umeni in het Tsjechische Ostrava hangt een vrijwel identiek doek, met een blauwere jurk. Acht jaar later maakte Klimt nog een Judith.